Το Χιονοδρομικό

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το χωριό των Καλαβρύτων, βορειοανατολικά στο όρος Χελμός. Οι εγκαταστάσεις του έχουν αφετηρία την περιοχή Ξερόκαμπος και καταλαμβάνουν μια έκταση 1600 στρεμμάτων, όπου περιλαμβάνονται 8 αναβατήρες και 13 πίστες χιονοδρομίας, όλων των βαθμών δυσκoλίας, με συνολικό μήκος 25 χιλιομέτρων. Η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μέτρων, ενώ το ψηλότερο σημείο του είναι η Νεραϊδόραχη, σε υψόμετρο 2340 μέτρων.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων υπάρχει το μεγαλύτερο snowpark της χώρας, με εντυπωσιακά άλματα και εμπόδια. Παράλληλα, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα της χιονοδρομίας και να διασκεδάσουν στο κατάλληλα διαμορφωμένο πάρκο της PLAYMOBIL στην βάση των εγκαταστάσεων.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί  έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, καθώς συνδυάζει το σαγηνευτικό τοπίο, με πανοραμική θέα από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι και το Ιόνιο, τις οικονομικές και αξιόπιστες υπηρεσίες του και τη γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. 


Ιστορία

Οραματιστής και δημιουργός του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων ήταν ο κ. Πάνος Πόλκας, που υπηρέτησε στα Καλάβρυτα ως δήμαρχος για πολλά έτη (1974 - 1990). 

Η αγωνία του για την οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας των Καλαβρύτων, καθώς και η συνεχής αναζήτηση κινήτρων για την παραμονή του νέου πληθυσμού στην περιοχή, αποτελούσαν κύριο μέλημα κατά την περίοδο της ενασχόλησης του με τα κοινά της περιοχής. Σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων δράσεων και ιδεών του, προώθησε προτάσεις εναλλακτικής και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός χιονοδρομικού κέντρου στο βουνό του Χελμού, καθότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν πάντα ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της ορειβασίας και της ορειβατικής χιονοδρομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα για την εποχή εκείνη χαρακτηριζόταν ως ανέφικτο από την πλειοψηφία των δημοτών καθώς ελάχιστοι πίστευαν ότι το έργο θα κατάφερνε κάποτε να λειτουργήσει ένα σύγχρονο χιονοδρομικό στην περιοχή, όντας αποδοτικό ως προς την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. 

Ο τοπικός μύθος αναφέρει πως ο δήμαρχος κατά την πρώτη του επίσκεψη, μέχρι να συναντήσει τον υπουργό, παρέμεινε στο αρμόδιο υπουργείο επί 24 ολόκληρες ώρες όπου και τελικά κατάφερε να πετύχει να εγκριθεί μόνο το 25% της ζητηθείσας χρηματοδότησης.  Σε πείσμα όλων των παραπάνω, και με βάση τα πρότυπα διαχείρισης αντίστοιχων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ο κ. Πόλκας κατάφερε με ότι μέσο διέθετε να δημιουργήσει το 1984 την πρώτη δημοτική επιχείρηση που λειτούργησε στην χώρα μας με σκοπό την αποκλειστική εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου του Χελμού, το οποίο και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό κατά το έτος 1988. 

Έκτοτε, η λειτουργία του χιονοδρομικού, συνέβαλλε στην ανάπτυξη της οικονομίας όχι μόνο των Καλάβρυτων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ταυτόχρονη έξαρση της οικιστικής ανάπτυξης οδήγησε τους νέους της περιοχής στην απόκτηση επιχειρηματικών κινήτρων ώστε να παραμείνουν στον τόπο καθώς, πέραν των πολλών ευκαιριών εργασίας, η γη που αποτελούσε και την περιουσία τους, απέκτησε σημαντική υπεραξία. 

Μετά τον θάνατο του Πάνου Πόλκα, το έτος 2002, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, πήρε το όνομα του ως μία απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής απέναντι στο τεράστιο έργο του.

1.730μ. – 2.340μ.

Υψόμετρο

25 χλμ.

Συνολικό μήκος πιστών
lift-icon-2d-80px

8

Σύνολο αναβατήρων
very-hard-icon-80px

14

Σύνολο πιστών