Κανόνες Συμπεριφοράς της FIS* (Federation Internationale de Ski)

-Approved by the FIS Congress 2002-

1.Σεβασμός στους άλλους
Ο χιονοδρόμος πρέπει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν ή βλάπτονται άλλοι.

2.Έλεγχος ταχύτητας
Ο χιονοδρόμος πρέπει να κινείται ελεγχόμενα και να τροποποιεί την ταχύτητά του και τον τρόπο που χιονοδρομεί ανάλογα με τις ικανότητές του, τις επικρατούσες συνθήκες πίστας, χιονιού και καιρού και ανάλογα με την πυκνότητα της κυκλοφορίας.

3.Επιλογή Πορείας
Ο χιονοδρόμος που ακολουθεί οφείλει να επιλέξει την πορεία του με τέτοιο τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τους χιονοδρόμους που προπορεύονται.

4.Προσπέραση
Ο χιονοδρόμος μπορεί να προσπεράσει άλλο χιονοδρόμο από δεξιά ή αριστερά, με την προϋπόθεση ότι αφήνει αρκετό χώρο στον χιονοδρόμο που προσπερνά ώστε να κάνει οποιαδήποτε ακούσια ή εκούσια κίνηση.

5.Είσοδος, έναρξη και προς τα πάνω κίνηση
Ο χιονοδρόμος που εισέρχεται σε μια δεδομένη διαδρομή (πίστα) ή ξενικά να χιονοδρομεί μετά από στάση ή κινείται προς τα πάνω, πρέπει να ελέγχει την κίνησή του στην πλαγιά, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή άλλους.

6.Σταμάτημα εντός πίστας
Εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο, ο χιονοδρόμος πρέπει να αποφεύγει να σταματά σε στενά σημεία της πίστας ή σε σημεία με μειωμένη ορατότητα. Μετά από πτώση σε τέτοια σημεία, ο χιονοδρόμος πρέπει να απομακρύνεται από την πίστα το ταχύτερο δυνατόν.

7.Άνοδος και κάθοδος με τα πόδια
Ο χιονοδρόμος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει με τα πόδια πρέπει να βρίσκεται στην άκρη της πίστας.

8.Σεβασμός στις πινακίδες και τις επισημάνσεις
Ο χιονοδρόμος πρέπει να σέβεται όλες τις πινακίδες και τις επισημάνσεις.

9.Βοήθεια
Σε ένα ατύχημα είναι καθήκον κάθε χιονοδρόμου να βοηθήσει.

10.Ταυτοποίηση
Κάθε χιονοδρόμος μάρτυρας ενός ατυχήματος, είτε ευθύνεται είτε όχι, πρέπει να ανταλλάσσει ονόματα διευθύνσεις και στοιχεία μετά από ένα ατύχημα, με όλους τους εμπλεκόμενους.

Πηγή  http://www.snowsafety.gr